Kir – Noen ganger omtalt som en Kir Cocktail, er det mer korrekt å snakke om en Kir aperitif, eller ganske enkelt en Kir.
Denne drinken har kun to ingredienser og består simpelthen av Créme de Cassis (solbærlikør) og knusktørr hvitvin. Opprinnelig en Aligoté fra Burgund, men en hvilken som helst syresterk hvitvin kan brukes.
Historien kan fortelle at opphavsmannen var en kelner ved Café George, 42 Rue de Montchapet på hjørnet mot Rue de Constantine, i Dijon, Frankrike. Kelneren som bar navnet Faivre kalte den nye drinken simpelthen for Cassis Blanc, men den er nå bedre kjent som en Kir. Dette fordi den lokale koloritten Canon Félix Kir, opprinnelig prest, men motstandsmann under andre verdenskrig, og borgermester i Dijon fra 1945 og frem til sin død i 1968, promoterte denne drinken laget med lokal vin ved offisielle tilstelninger.
For en perfekt Kir er det som så ofte ellers viktig med riktig balanse, derfor bør man velge en vin med nok syre til å bære den fruktige sødmen fra solbærlikøren.
Hel 2 cl Créme de Cassis i et Champagne glass
Topp opp med vin
For en Kir Royal topper man opp med Champagne i stedet. (Cava og Prosecco egner seg dårlig her da disse ikke har samme syren som i en Champagne)
Her finner du flere oppskrifter